Komentář k článku: *2009082201


01.12.2009 15:04 Petr Nový

SDH HARTMANICE

Starosta SDH : Petr Hrubec
Velitel SDH : Jindřich Brejcha

     Založení Sboru dobrovolných hasičů v Hartmanicích se  datuje rokem 1875,kdy byl zakládán za velmi těžkých podmínek. V čele léta stál velitel Sboru  až do vysokého věku  Johan Gerl,,v té době nebyly finanční prostředky na zakoupení základní techniky, na zakoupení pracovních stejnokrojů.
Přesto se našli nadšenci,kteří neváhali stáli u zrodu sboru. ,hasiči dodržovali své zvyky při slavnostech, soutěžích ale i při pohřbech. Hasiči nastoupili  ve slavnostních uniformách před domem, kde byl pohřeb,  či slavnostní událost a za zvuků kunratických  muzikantů vyzvedli k poctě svůj prapor. V té době měl sbor jako jediný v kraji svou mládežnickou skupinu, která vlastnila uniformy a svůj hasící  přístroj.
Hasiči žili kulturním a společenským životem,pořádali plesy,zahradní slavnosti, věnečky, pouťové veselice a hlavně hasičská cvičení, která se těšila velké oblibě. Bohatá činnost sboru byla i v roce 1933,kdy v červenci sbor zorganizoval v Hartmanicích  na Dobré Vodě  pochodňový průvod, kterého se  zúčastnilo na 350 cizích hasičů,všechny hartmanické  spolky a lidé z celého okolí,sloužila se přitom polní mše a oceněným byly  předávány vlajkové stuhy.

Činnost hasičského sboru nebyla vcelku ani přerušena pokračovala po roce 1946,,kdy velitelem byl pověřen hostinský  Václav Fleismann, v té době  měl sbor 32 mužů a 3 ženy ve svých řadách.
Sbor dlouhá léta pracuje s mládeží a to od roku  1953, velkou oprou bylo družstvo  dětí již v roce 1965,které věnovali velkou péči výcviku a přípravami na soutěže , hlídky při žních. Po krátké odmlce než dorostly další děti byl kroužek dětí,který pracoval do roku 1990 a měl 10 členů. Z mnohých se stali již platní členové sboru, a svou přípravu z mládí uplatňují jako hasiči dospělci.
Rovněž práce žen v SDH Hartmanice má dlouhatou tradici,ženy se zapojovaly do okrskový soutěží, do vyřazovacího kola. Některé jsou členkami více jak 35 let, jsou hybnou silo ve svém sboru, napomáhají s výchovou nové generace, Pomáhají při tradičních hasičských plesech,václavské pouti,, spolupořádají Den dětí .Velitel sboru pak dbá na akceschopnost  výjezdové jednotky,na výcvik družstva  mužů, . Technika Tatra 128 ,vozidlo Praga V3S,Tatra 805.Od roku  1983 SDH Hartmanice disponuje  cisternovou automobilovou stříkačkou  CAS 25  a 706 RTPH , dále také vlastní vozidlo  Avia  DA 8.
Jednotka byla prověřena při povodních a při orkánu Kyril, kdy hasiči ukázali, že umí čelit jak požárům tak přírodním živlům a neváhají pomoci druhým .
A když hartmaničtí vyrazí na soutěžní pole pak je vidět, že skutečně umí a že jsou připraveni na každou situaci.
Každoročně pak provádí úklid obce, staví máj, pořádají hry pro děti, přispívají mateřské školce na nákup nových hraček. Svým přístupem tak naplňují hesla svých zakladatelé , kteří v roce 1875 sbor založili a nedopustí, aby myšlenka a poslání hasičů zahynula., však je k tomu zavazuje 134 letá tradice.Se svým praporem pak s hrdostí navštěvují jako jejich zakladatelé hasičské oslavy o čemž svědčí řada stuh na jejich Historickém praporu.

Komentář k článku