Komentář k článku: *2009082501


02.12.2009 19:04 Petr Nový

SDH PŘETÍN
Starosta: Bača Pavel ml.
Velitel: Zdvořák Jaroslav ml.
Rozhodující rok pro vznik Sboru dobrovolných hasičů v Přetíná se datuje  rokem 1929,což je potvrzeno  v knize zápisů. Obecní zastupitelstvo  dne  20. 1. 1929  dalo podnět k ustavení  hasičského sboru a ustavující schůze se konala  právě 1. února 1929. Mezi nadšené  zakládající členy ve výboru  v roce 1929 byli především  starosta Burian Václav, velitel Bláha Václav, jednatel  Pošar Martin,pokladník Baxa Josef,,dozorce náčiní a strojník Tesař Josef, kteří  společným úsilím chtěli chránit  majetek,bránit vzniku lidských neštěstí a odstraňovat jejich bolestné následky.
Byli pomáhat vždy tam, kde ničivý požár,přírodní katastrofy napáchaly škody,pomáhali všude tam, kde bylo třeba.
Byli to právě oni, kteří položili pevný základní kámen dnes již 80ti letého Sboru
 Přestože  obec  Přetín  je poměrně malá  obec, zakládají členové vynaložili veškeré úsilí a nadšení a byl zaznamenán rychlý růst a činnost sboru, o čemž svědčí zápis o tom,že již 23. února 1929  bylo jednáno o možnost poskytnutí půjčky  na zakoupení motorové  stříkačky.
Úspěšné  jednání o půjčce  dalo  usnesením výboru souhlas s k vyslání delegace sboru na Pražský veletrh s jediným úkolem zakoupit pro obec Přetín  motorovou stříkačku.  Nadšení a aktivita členské základny byla obrovská , zajišťoval se stavební materiál k výstavbě hasičské zbrojnice.Pořizovací náklady na stříkačku,hasičskou techniku  převyšovaly částku ve výši 40.tisíc korun,což v té byly velké peníze a byla starost, aby se sbor nezadlužil.
Červen 1930 byl pro všechny hasiče ale i občany  nezapomenutelným zážitkem –při slavnosti převzali hasiči motorovou stříkačku z rukou  představitelů obce.
První zásah s novou  byl již v roce 1930 v Biřkově při požáru stodoly. A 6.června už vyjeli hasiči zasahovat do Chudenic kde hořely dva hospodářské objekty,za aktivní pomoc  bylo Křetínským hasičům vysloveno ze strany obecního zastupitelstva Chudenic poděkování .Další zásah je čekal 22.9.1931 v Přetíná u Řezníčku č.p. 32,kde hořela stodola i obytné stavení současně.
V průběhu let dochází k obnově hasičské techniky  a v roce 1960 přebírá hasičský sbor  výkonnější stříkačku a v roce 1997 přichází do sboru  třetí výkonnější stroj, se kterým hasiči pracují dodnes a přepravují ji traktorem.
Důležitým článkem v činnosti hasičských sborů se stala okrsková cvičení,což bylo a je prostředkem k získávání akceschopnosti,připravenosti,přenášení zkušeností.Náš sbor  považuje  náplň soutěží  za velmi důležitou a prospěšnou,proto se také soutěží pravidelně zúčastňuje, výsledkem  v letech 1996 – 1998 se Přetínští stali vítězi okrskových soutěží.SDH Přetín se proslavil pořádáním noční soutěže požárních družstev, která je každoročně hojně navštěvována a oblíbena. Zde je prověrka družstev za každého počasí a v nočních hodinách.
Členové sboru dbají na to, aby stávající technika byla stále akceschopná.. S technikou pomáhali odčerpávat vodu  ze zatopených studní při ničivých  záplavách v roce 1997  a v roce  2002, aktivně pomáhali při Krylu v roce 2007.
Kromě hasiččiny nezapomínají na kulturní a společenské akce. Stavění máje je samozřejmostí a jejich doménou.
V roce 1999  provedli opravu hasičské zbrojnice, na kterou jsou právě pyšní.
Za dobu trvání 80ti let se ve Sboru vystřídala řada starostů,velitelů,strojníků,jednatelů a je to  již třetí generace od doby založení sboru.
80.ti letá činnost sboru nás zavazuje že i do  budoucna bude naším úkolem udržovat odbornou způsobilost našich členů, udržovat současnou techniku v provozu schopném stavu tak, abychom byli schopni  včas zasáhnout nejen u požáru ale i při živelných pohromách jako tomu bylo při likvidaci orkánu Kyril.
Čas, který svou neúprosností je závazkem pro všechny, zavazuje hasičské sbory , aby v zájmu všech občanů rozvíjely akceschopnost a  obětavě plnily své poslání a šly ve šlépějích  těch, kteří hasičské sbory zakládali.
Jedno z hasičských přísloví říká:“Kdo je dobrovolný je i obětavý“.
Nechť  toto heslo  je no náš hasičský sbor v přetíná trvalou a nezastupitelnou motivací pro další generace.
Naši  Křetínští  hasiči i nadále  půjdou ve šlépějích svých zakladatelů ,kteří v roce 1929 sbor založili.

 

Komentář k článku